Wat is Seramis?

!

Uitleg Seramis:

Seramis is te vergelijken met hydrocultuur, het is een verzorgingssysteem voor planten. Kleikorrels vormen de basis van het systeem. De seramis kleikorrels zijn speciaal door hun bijzonder groot porien volume (80 %), waardoor ze meer dan hun eigen gewicht aan water kunnen absorberen.

   Het gewicht in droge toestand is 390 gram per liter, volledig met water verzadigd is het gewicht 800 gram per liter. Het rest vocht percentage van de seramis korrel is 15 %. dwz dat er altijd nog een minimale vochtbuffer in de seramis aanwezig blijft.

Een voorbeeld; voor een gemiddelde plantenbak,
30 liter kleikorrels weegt 12 kg en kan iets meer dan 12 liter water absorberen. Gemiddeld kan er 1/4 van de inhoud van de plantenbak aan water gegeven worden.

 Iedere bestaande aarden plant kan op Seramis overgezet worden.       Hebt u nu dus aarden planten staan, wij maken er een professionele seramis beplanting van. Het maakt niet uit welke soort plant er over gezet moet worden. Zowel cactussen, orchideeën, palmen huizenhoog, alle planten kunnen op seramis gezet worden, het is als het ware een vervanger van gewone aarde. Seramis heeft het voordeel van 1 x per 4 weken watergeven en de plant bepaalt zelf hoeveel water die wil hebben.

De Korrel:

De kleikorrels vormen de basis van het seramis®  systeem. Het unieke aan de seramis® kleikorrel is zijn capaciteit om grote hoeveelheden water vast te houden totdat de plant er om vraagt. Zijn grote water absorptie zorgt voor een maandelijkse gietbeurt. De continue luchtigheid, ook bij volledige water absorptie en de gelijkmatige vochtverdeling staan garant voor een ideaal groei medium.

De seramis®  bestaat uit zuivere klei zonder toeviging van andere stoffe. De terracotta bruine kleur ontstaat na het bakken in de oven op 1200. C.

Technische gegevens van de korrel
Basismateriaal Een mengeling van hoogwaardige klei uit het Duitse Westerwald.
Korrels grootte 10 % van 0,5 tot 2.0 mm
70 % van 2.0 tot 4.0 mm
20 %  groter dan 4.0 mm.
Massa gewicht 390 gram per liter in droge toestand
Poriën volume groter dan 80 %
Restvocht 15 % van het eigen gewicht
Capillariteit maximaal 30 cm.. (13 cm na 3 uur)
Wateropname groter can 100 % van het eigen gewicht, 410 ml water per liter korrels
Gewicht bij maxim. wateropname 800 gram  per liter
luchtgehalte bij max water absorptie 50 % van het korrel volume
chemische gegevens pH-waarde 6,2  - 7.5
  zouten (KCI) < 0.05 / 100 gram
  CaO < 0,1 mg / 100 gram
  Na2O < 3 mg / 100 gram
  Mg2+  < 3 mg / 100 gram
  CI- < 3 mg / 100 gram
  F- 0,5 mg / 100 gram
  N-totaal 3 - 8 mg / liter
  P2O5 5 - 10 mg / liter
  K2O 100 - 120 mg / liter

Vocht indicator seramis

De werking van de vochtindicator.

De vochtindicator is er in twee verschillende lengtes. Voor grote planten gebruikt u de meter van 26cm, bij kleine planten gebruikt u de indicator van 16cm.

Onderaan de meter zit blauw poreus gedeelte.
Het is van groot belang dat dit gedeelte in de kluit van de plant wordt gestoken. De meter naast de plant in de seramis steken geeft een verkeerd vochtigheidsbeeld van de plant. Let op, na het plaatsen van de meter mag u deze niet meer draaien om beschadiging van de meter te voorkomen.

Het blauwe gedeelte loopt door tot bovenin de meter. Als de plant vochtig is, wordt de meter blauw. Naar mate de plant droger wordt zal de meter naar rood verkleuren. Het advies is om water te geven als de meter rood is met enkele blauwe stippen. Enkele planten zoals de Dracaena en de Ficus hebben bij voorkeur de meter volledig rood voordat opnieuw water gegeven wordt.

Op de foto ziet u de vochtindicator links droog, rechts vochtig.

 

Klik hier om de vochtindicators te bestellen.

 

Hoe werkt de elektronische meter?

Onder aan de elektronische watermeter zijn 3 elektronische voelpuntjes. die afhankelijk van de hoogte van de waterstand reageren door middel van piepjes en een licht signaal.
   De stand van de watermeter (1 - 2 of 3 druppels) bepaalt de waterbehoefte van de plant. De onderste stand (1 druppel) is voor planten met een kleine waterbehoefte, cacteen, zamioculcas, 2 druppels voor de gemiddelde en 3 druppels voor de planten die behoeft aan veel water hebben.

Gebruiksaanwijzing;
   Zet het schuifbalkje van de meter in de gewenste stand, begin met gieten, zo gauw de waterstand het meetpunt bereikt heeft gaat de meter piepen, houdt op met gieten.
    Als de korrels droog zijn zullen ze direct meer water opnemen en zal er meer gegoten moeten worden dan als dat de korrels nat(ter) zijn.
    Na het gieten bevindt de water voorraad zich op de bodem van de bak, na gelang van tijd zal de water voorraad zich door de bak verspreiden en kunnen alle wortels van de plant het water opzuigen.

    De elektronische watermeter is 40 cm. lang. voor diepere bakken gebruik een gewone waterstand meter.